Anvendelse av natriumdiklorisocyanurat (NaDCC) i forebygging av ullkrymping

Sodium Dichloroisocyanurate (NaDCC forkortet) er et effektivt, trygt og mye brukt kjemisk desinfeksjonsmiddel. Med sine utmerkede kloreringsegenskaper har NaDCC blitt et meget lovende behandlingsmiddel for å forhindre krymping av ull.

Klorbehandling

Nødvendigheten av å forhindre krymping av ull

Ull er en naturlig proteinfiber med egenskapene mykhet, varmebevaring og god hygroskopisitet. Imidlertid er ull utsatt for å krympe når den vaskes eller våtgnides, noe som endrer størrelse og utseende. Dette er fordi overflaten av ullfibre er dekket med et lag av keratinskjell. Når de utsettes for vann, vil skjellene gli og hekte hverandre, noe som får fibrene til å vikle seg sammen og krympe. Som et resultat blir krympeforebygging en uunnværlig del av ulltekstilbehandlingsprosessen.

Klorbehandling

Grunnleggende egenskaper av natriumdiklorisocyanurat

NaDCC, som en organisk klorforbindelse, inneholder to kloratomer og en isocyanursyrering i sin molekylære struktur. NaDCC kan frigjøre hypoklorsyre (HOCl) i vann, som har sterke oksiderende egenskaper og utmerkede desinfiseringsegenskaper. Ved tekstilbehandling kan kloreringen av NaDCC effektivt modifisere overflatestrukturen til ullfibre. Derved reduseres eller elimineres ullfibrenes tendens til å føle seg krymping.

ull-svinn-forebygging
Klorbehandling

Anvendelsesprinsippet for NaDCC i forebygging av ullsvinn

Prinsippet til NaDCC i forebygging av ullsvinn er hovedsakelig basert på kloreringsegenskaper. Hypoklorsyren frigjort av NaDCC kan reagere med keratinskjellene på overflaten av ull for å endre dens kjemiske struktur. Nærmere bestemt gjennomgår hypoklorsyre en oksidasjonsreaksjon med proteinet på overflaten av ullfibre, noe som gjør kalklaget jevnere. Samtidig svekkes friksjonen mellom skjellene, noe som reduserer muligheten for at ullfibre hekter seg i hverandre. Det kan oppnå krympeforebygging og samtidig opprettholde de opprinnelige egenskapene til ullfibre. I tillegg har NaDCC god løselighet i vann, reaksjonsprosessen er relativt stabil, og nedbrytningsproduktene er miljøvennlige.

Klorbehandling

Fordeler med natriumdiklorisocyanurat

_MG_5113

Lang holdbarhet

① De kjemiske egenskapene til natriumdiklorisocyanurat er stabile og det er ikke lett å dekomponere ved romtemperatur. Det vil ikke forringes selv om det lagres i lang tid. Innholdet av aktive ingredienser forblir stabilt, noe som sikrer desinfiseringseffekten.

② Den er motstandsdyktig mot høye temperaturer og vil ikke dekomponere og inaktiveres under høytemperatur desinfeksjon og sterilisering, og kan effektivt drepe ulike mikroorganismer.

③ Natriumdiklorisocyanurat har sterk motstand mot eksterne miljøfaktorer som lys og varme, og påvirkes ikke lett av dem og blir ineffektiv.

Disse utmerkede egenskapene gjør natriumdiklorisocyanurat til et desinfeksjonsmiddel som er svært egnet for langtidslagring og bruk, og som er mye brukt på mange felt som medisinsk, mat og industri.

Enkel å betjene

Bruken av NaDCC er relativt enkel og krever ikke komplekst utstyr eller spesielle prosessforhold. Den har god vannløselighet og kan være direkte i kontakt med ullstoffer for kontinuerlige eller intermitterende behandlingsprosesser. NaDCC har et lavt krav til reaksjonstemperatur og kan oppnå effektiv krympesikring ved romtemperatur eller middels temperatur. Disse egenskapene forenkler operasjonsprosessen betydelig.

Ull ytelse forblir god

NaDCC har en mild oksidasjonseffekt, som unngår overdreven oksidativ skade på ullfibre. Den behandlede ullen beholder sin opprinnelige mykhet, elastisitet og glans, samtidig som den effektivt forhindrer problemet med toving. Dette gjør NaDCC til et ideelt krympemiddel for ull.

Klorbehandling

Prosessflyt av NaDCC ull krympesikringsbehandling

For å oppnå den beste ullkrympende effekten, må behandlingsprosessen til NaDCC optimaliseres i henhold til ulike ulltekstiltyper og produksjonskrav. Generelt sett er prosessflyten til NaDCC i krympesikker behandling av ull som følger:

Forbehandling

Ull må rengjøres før behandling for å fjerne smuss, fett og andre urenheter. Dette trinnet inkluderer vanligvis rengjøring med et mildt vaskemiddel.

Fremstilling av NaDCC-løsning

I henhold til tykkelsen på ullfiberen og bearbeidingskravene, tilberedes en viss konsentrasjon av NaDCC vandig løsning. Generelt er konsentrasjonen av NaDCC kontrollert mellom 0,5 % og 2 %, og den spesifikke konsentrasjonen kan justeres i henhold til vanskelighetsgraden av ullbehandling og måleffekten.

Klorbehandling

Ull bløtlegges i en løsning som inneholder NaDCC. Klor angriper selektivt avleiringslaget på overflaten av ullfiberen, og reduserer krympingen. Denne prosessen krever nøyaktig kontroll av temperatur og tid for å unngå å skade ullfiberen. Den generelle behandlingstemperaturen styres til 20 til 30 grader Celsius, og behandlingstiden er 30 til 90 minutter, avhengig av fibertykkelse og behandlingskrav.

Nøytralisering

For å fjerne rester av klorider og forhindre ytterligere skade på ullen, vil ullen gjennomgå en nøytraliseringsbehandling, vanligvis med antioksidanter eller andre kjemikalier for å nøytralisere klor.

Skylling

Den behandlede ullen må skylles grundig med vann for å fjerne eventuelle gjenværende kjemikalier.

Etterbehandling

For å gjenopprette følelsen av ullen, øke glansen og mykheten, mykgjørende behandling eller andre etterbehandlingsoperasjoner kan utføres.

Tørking

Til slutt tørkes ullen for å sikre at det ikke er restfuktighet for å unngå vekst av bakterier eller mugg.

Natriumdiklorisocyanurat (NaDCC), som et effektivt og miljøvennlig ullkrympesikkert behandlingsmiddel, erstatter gradvis den tradisjonelle kloreringsbehandlingsmetoden med sin utmerkede kloreringsytelse og miljøvennlighet. Gjennom fornuftig bruk av NaDCC kan ulltekstiler ikke bare effektivt forhindre toving, men også opprettholde mykhet, elastisitet og naturlig glans, noe som gjør dem mer konkurransedyktige i markedet.


Innleggstid: 13. september 2024